Cum își aleg clienții avocatul?

Miercuri, 14 Decembrie 2022

In momentul in care o persoana fizica sau juridica apeleaza la serviciile unui avocat, se creeaza acea relatie avocat-client, relatie care este confidentiala si de o anume intimitate, bazandu-se in primul rand pe incredere. ”Prin insasi natura misiunii sale, avocatul este depozitarul secretelor clientului sau si destinatarul comunicarilor de natura confidentiala” ( art. 2.3.1., teza I din Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana).
In actualul context economico-social, consultarea unui avocat trebuie sa constituie o obisnuinta si de aceea, demersul alegerii acestuia este un aspect important in evitarea sau solutionarea cu succes a problemelor juridice de care te poti lovi.
Intr-o situatie ideala, la fel ca in cazul medicului la care te duci periodic la consultatie, nu doar atunci cand intervine o problema grava de sanatate si in cazul avocatului este bine sa-l ai alaturi in momentul in care iei o decizie in plan juridic. Si va dau aici un exemplu: Nu de putine ori am intalnit in practica situatii cand un banal contract de vanzare cumparare sau un contract de imprumut a avut consecinte dezastruoase pentru una dintre parti, tocmai din cauza faptului ca la momentul intocmirii acelor acte juridice partile nu au avut alaturi un avocat care sa-i sfatuiasca sau sa-i avertizeze cu privire la consecintele negative care s-ar putea produce.

Personal, am observat ( cel putin in Romania- pentru ca in alte tari cu o democratie mai veche decat a noastra este un lucru absolut normal ca fiecare familie sa aiba un avocat) faptul ca marea majoritate a oamenilor vin la avocat doar in momentul in care se confrunta cu o problema juridica, cerandu-i acestuia sa “ repare” o situatie juridica deja existenta. In acest caz, ajungi sa iti alegi avocatul sub presiunea timpului, fie mergand pe recomandarea unui prieten sau a unei cunostinte fie cautand pe internet. Nu spun ca acesta este un lucru rau insa, avand in vedere diversitatea ramurilor de drept, domeniul de drept in care fiecare avocat alege sa se specializeze precum si faptul ca nici o situatie juridica nu este identica cu cealalta, te poti trezi in situatia in care avocatul pe care prietenul ti-l recomanda ca fiind “ cel mai cel” sa nu corespunda nevoilor tale.
Lumea trebuie sa inteleaga faptul ca noi, avocatii suntem foarte diferiti unii de ceilalti in primul rand ca tipologie umana, apoi ca specializare si nu in ultimul rand ca modalitate de abordare a cazurilor.
Din punctul meu de vedere nu exista avocat bun si avocat rau. Cred ca este vorba despre acea potrivire de caracter, despre acel “feeling” pe care trebuie sa il ai in momentul in care interactionezi prima data cu avocatul. Tu si avocatul tau faceti o echipa si de aceea este foarte important sa-ti placa omul cu care lucrezi. Relatia dintre tine si avocatul tau reprezinta 50% din cheia succesului.
Inchei prin a-ti dori sa nu ai nevoie de avocat, dar daca totusi nu ai incotro, fa alegerea optima!


Cabinet de avocat Claudiu Forga folosește COOKIES

Făcând clic pe „Da, accept” sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor instalate pe site. Acestea sunt folosite pentru a vă oferi cea mai bună experiență de navigare posibilă.

Detalii